free tracking
≡ Menu

Fenomena Isteri Meleteri Suami

Antara barang yang cepat Sold Out dan berebut rakyat marhaen beli Lihat Sini

”Abang ni balik je kerja, tak nak langsung tolong saya siapkan kerja rumah. Baca suratkhabar, menghadap TV, itu jelah yang awak tahu. Kitakan sama-sama bekerja bang. Saya pun penat macam abang juga.Sekurang- kurangnya buatlah air kopi sendiri, bukannya susah pun. Tukarkan lampin anak ke,ringan sikit kerja saya ni. Nak masak lagi. Abang juga yang nak makan nanti… pot.. pet.. pot.. pet….. ” leter isteri kepada suaminya sejurus kembali dari pejabat masing-masing.

Kalaulah sang isteri tahu, betapa besar hukuman serta dosanya meleteri suami sendiri, sudah tentu dia tidak akan mengulangi perbuatannya itu. Lebih-lebih lagi, sekiranya sang isteri menghayati ganjaran pahala yang tidak ternilai kerana berbakti kepada suaminya. Dia tidak akan merasa susah mahupun penat dalam melaksanakan tanggungjawabnya sebagai isteri dan ibu.

Dewasa ini boleh dikatakan fenomena isteri meleteri suami atau dalam kata lain tidak menghormati suami. Bagaikan sudah menjadi satu perkara lumrah bagi kebanyakkan pasangan, tanpa sedikitpun merasa bersalah melayani mereka seperti adik lelaki sahaja lagaknya.

Apa yang lebih mendukacitakan, apabila ada di kalangan isteri yang menyifatkan menjaga peribadinya dengan bersikap sopan terhadap suami sebagai ketinggalan zaman.

Keadaan ini juga akan menjadi model yang tidak baik kepada anak-anak yang mungkin diwarisi dari satu generasi ke satu generasi lain sehingga akhirnya menjadi satu budaya yang negatif.

Kebelakangan ini juga, banyak kes-kes penceraian berlaku yang mana anatara sebabnya isteri tidak menghormati suami dan pelbagai lagi yang meruntuhkan institusi rumah tangga yang mana mendirikan rumah tangga itu diibaratkan mendirikan masjid.

Banyak nas al-Quran, terutamanya hadis Nabi yang membincangkan tentang kewajipan isteri mentaati suami, selagi tidak diminta melakukan perbuatan maksiat.

Sabda Rasulullah s. a. w. yang bermaksud: ” Jika sekiranya aku berhak menyuruh seseorang supaya sujud kepada seseorang yang lain, nescaya aku menyuruh para isteri sujud kepada suaminya. ” Hadis tersebut menerangkan betapa kepatuhan isteri terhadap suami amat diutamakan demi kebaikan sesebuah institusi keluarga, sesuai kedudukannya sebagai pemimpin rumahtangga.

Demikian juga halnya ketika junjungan besar Nabi Muhammad s. a. w. mikraj ke langit. Baginda telah dipersaksikan dengan neraka dan penghuninya yang kebanyakkannya terdiri daripada kaum wanita.

Ali Karramallahu Wajhah berkata: ” Aku masuk ke rumah Nabi beserta Fatimah, aku mendapati baginda sedang menangis tersedu-sedan .” Aku bertanya, ” Ya Rasulullah, apa yang! membuat anda menangis? “

Baginda menjawab, ” Ya Ali, pada malam aku diangkat ke langit, aku melihat kaum perempuan daripada umat ku disiksa di neraka dengan bermacam-macam seksaan. Lalu aku menangis kerana begitu berat seksaan mereka yang aku lihat. “

Mengherdik

Baginda antara lain melihat perempuan yang digantungkan dengan lidahnya, sedangkan air panas dituangkan ke dalam tenggoroknya kerana ia telah menyakiti dan menyumpah-nyumpah suaminya.

Ada isteri yang tergamak bercakap kasar malah mengherdik suaminya kerana tidak mendapat apa yang diminta seperti barang kemas, perabot rumah berupa set sofa dan TV rata 29 inci yang menjadi trend semasa.

Lebih buruk lagi perangai si isteri apabila membanding-bandingkan suami dengan jiran tetangga yang mampu menyediakan barangan terbabit, sekaligus dilabelkan sebagai suami mithali. Bukan tidak boleh sama sekali meminta sesuatu daripada suami tetapi janganlah menggesa mereka menuruti kemahuan anda sehingga membebankan dirinya.

Sebaliknya, isteri patut bersyukur kerana berpeluang meraih keredhaan Allah.

Nabi Muhammad s. a. w. bersabda, ” Sesungguhnya Allah tidak memandang kepada seorang isteri yang tidak bersyukur kepada suaminya. “

 • Rahsia suri rumah dapat barang murah setiap hari LIHAT SINI <<==

Hal ini biasa terjadi kepada suami yang miskin, manakala isterinya pula tergolong dalam orang-orang berada, yang suka mengungkit-ungkit mengenai hartanya, apatah lagi yang telah dinafkahkan kepada suaminya.

Mungkin ia agak sukar untuk dipenuhi apatah lagi bagi isteri yang bekerja, namun percayalah, ia bukan sahaja akan menjadi perkara biasa tetapi juga ringan dan lancar, jika kita menganggapnya sebagai ibadah dan juga satu jihad.

Marilah kita sama-sama merenungi kisah anakanda kesayangan Nabi Muhammad s.a.w. iaitu Fatimah Az-Zahra yang melaksanakan rutin hariannya sebagai seorang suri rumah tangga secara sendirian tanpa pembantu. Fatimah pada suatu hari telah meminta suaminya, Ali pergi menemui Rasulullah s. a. w. dan meminta jasa baik baginda untuk menyerahkan seorang wanita tawanan perang sebagai pembantu rumah.

Rasulullah bagaimanapun tidak dapat memperkenankan permintaan puterinya kerana semua harta rampasan perang termasuk wanita-wanita itu bukan menjadi hakmilik baginda, tetapi milik negara Islam dan kaum Muslimin seluruhnya.

Baginda tidak dapat memberikan sesuatu yang bukan menjadi miliknya.

Permintaan Fatimah itu membimbangkan baginda, bukan kerana tugas berat yang sedang dipikul oleh puterinya itu tetapi disebabkan oleh bayangan keluh kesah seorang isteri yang tertekan akibat tugas-tugas yang perlu dibereskannya.

Pada sebelah malamnya, baginda telah mengunjungi rumah Fatimah dan menyatakan kepadanya: ” Apakah kamu berdua (Fatimah dan Ali) suka kepada satu pemberian yang akan ku berikan ini, sedangkan ia lebih baik daripadaapa yang kamu minta siang hari tadi? “

Fatimah amat sukacita mendengarkan tawaran tersebut sekalipun dia tidak mengetahui apa bentuknya. Rasulullah menyatakan kepada Fatimah bahawa hendaklah dia membaca Subhanallah, Alhamdulillah dan Allahu Akbar, masing-masing sebanyak 33 kali setiap kali sebelum tidurnya.

Semenjak itu, wirid yang diajarkan oleh Rasulullah telah menjadi amalan anak dan menantunya. Hasilnya, Fatimah mendapati dia tidak lagi menjadi keluh kesah dalam menghadapi apa jua kerja-kerja sehariannya yang berat, malah merasa cukup bahagia melakukannya.

Baginya, segala tugasan yang disempurnakannya sebagai seorang suri rumah merupakan satu amalan yang solehah. Dengan taufik Allah, sesungguhnya walau seberat mana sekalipun tugasan yang menanti di rumah, tidak akan memenatkan selagi isteri tidak meletakkan dirinya seolah-olah sama taraf dengan suami, walau setinggi mana sekalipun darjatnya.

Kepada para suami, kita sama-sama maklum, dalam zaman moden yang serba mencabar ini terutamanya di bandar-bandar besar, kita tidak dapat mengelak kos sara hidup yang tinggi sekaligus memerlukan kedua-dua suami isteri keluar bekerja.

Si isteri telah melakukan pengorbanan mencari rezeki tambahan untuk menyara keluarga yang sepatutnya menjadi tanggungjawab suami. Jadi sudi apalah kiranya sang suami bersama-sama meringankan tugas si isteri seadanya. Bukankah Rasulullah s. a. w. telah berpesan supaya para suami berbuat baikkepada isteri mereka. Jikalau isteri taat kepada kalian, janganlah pula menyusahkan mereka.

Nabi Muhammad s. a. w. bersabda yang ertinya: ” Orang-orang yang terbaik daripada kamu sekalian adalah yang lebih baik dalam mempergauli keluarganya dan saya adalah yang terbaik dalam mempergauli keluargaku. “

Bagi kaum wanita & lelaki yang sudah berumah-tangga, marilah kita sama-sama belajar saling tolong-menolong meringankan beban pasangan kita.

Semoga kisah tadi membawa manfaat bagi kita semua… insya’Allah. ..

SIKAP ISTERI tidak menghormati SUAMI adalah GEJALA SOSIAL MUSLIM sekarang. Ia dilakukan kerana berfikir bahawa SUAMI mesti buat seperti ISTERI dalam RUMAHTANGGA.

TABIAT-ISTERI suka meleteri suami dan TABIAT-SUAMI yang suka meletakkan semua tanggungjawab rumahtangga ke atas bahu isteri semata-mata; mestilah dihentikan, demi mendidik MENTAL ZURIAT kita ke suatu BUDAYA IBADAT. Tapi kenapa sampai sekarang para isteri masih suka meninggikan suara terhadap suami? Haiyaaaa ini laa olang putih selalu cakap itu isteli haaa itu olang panggil queen control….

Oleh: Mohammad Omar Bin Ismail l hasnulhadiahmad.com

Wallahu’alam….

Comments on this entry are closed.

 • SulamKaseh May 23, 2012, 12:38 pm

  Thanks atas pengisian yg sgt bermanfaat.. saya mohon share di http://islampelitahidup.blogspot.com/2012/05/fenomena-isteri-meleteri-suami.html

  • Hasnul Hadi Ahmad May 23, 2012, 1:47 pm

   Silakan…Semoga bermanfaat untuk kita semua…InsyaAllah…Selamat berkongsi….

 • nurmisnan May 29, 2012, 10:00 am

  Alhamdulillah… banyak perkara yg kita si isteri faham dgn
  meleteri suami. Semoga kita suami isteri sama2 membina
  keluarga bahagia utk dunia dan akhirat..

  • Hasnul Hadi Ahmad May 29, 2012, 1:34 pm

   kita hendaklah mencontohi keluarga Rasulullah dalam menjadi suami isteri yang sentiasa diredhai dan dirahmati Allah….

 • Jual Sofa Online May 31, 2012, 8:42 am

  Terima kasih buat sharingnya, semoga bermanfaat untuk semua…

 • rizal September 13, 2012, 1:21 am

  nape xleh share?..mohon share kt facebook

 • marlia adnan August 11, 2013, 10:29 am

  Isteri berleter kerana penat. Ia adalah refleks semulajadi. Ditambah pula wanita yg dikurniakan dgn emosi yg lebih. Lelaki rata2 apabila berkahwin, menganggap isterinya akan menyelesaikan segala perkara dlm rumah. Dpt org gaji free. Seumur hidup. Bila isteri tak buat, dikatakan berdosa pula. Adakah perkahwinan hanya akan menyenangkan hidup lelaki dan menyusahkan hidup perempuan? Ramai lelaki yg tidak tahu tanggungjawabnya sebagai ketua keluarga. Jatuh dan bangunnya sesebuah institusi kekeluargaan adalah byk bergantung pada pemimpinnya. Perceraian yg berlaku adalah kerana kurangnya didikan agama dan pengetahuan ilmu rumahtangga. Ini yg sepatutnya ditekankan oleh majlis agama dlm kursus pra-perkahwinan. Mantapkan ilmu pemuda2 yg bakal menjadi ketua keluarga dan pemimpin isteri & anaknya2 kelak. Berusaha utk mantapkan ekonomi keluarga supaya makan, pakai, rumah kediaman mesti cukup dan memenuhi apa yg dikatakan sebagai nafkah. Bukannya hanya tahu melafazkan akad nikah sahaja. Keluarga yg berpecah belah akan melahirkan generasi yg lemah. Macam mana Islam hendak menjadi umat yg kuat?

 • Teuku Nazar August 11, 2013, 12:14 pm

  Alhamdulillah dan terima kasih, semoga menjadi i’tibaar yg memberi perubahan yg lebih baik bagi keluarga muslim.

 • amira October 13, 2013, 2:19 am

  Saya bersetuju dgn marlia. Jgn disogokkan ayat2 quran atau hadis yg membenarkan suami bermalas2 an. Walhal nabi sendiri ringan tulang membantu isteri. Sedangkan isteri bekerja..melahirkan anak menguruskan pelbagai urusan…suami dibenarkan dilayan sepert raja. Alhamdulillah saya dikurniakan suami yg ringan tulang walaupun saya tidak bekerja krn beliau sendiri merasa penat bila pernah sehari suntuk menguruskan anak dan hal2 rumah. Suami ini yg patut disayangi, tidak patut dileteri, dan mendapat penghormatan tertinggi dr isteri. Suami saya berjawatan besar namun tidak sikit pun merasa tercabar membantu saya menguruskan hal rumah. Org gaki takkan kami ambil krn anak adalah amanah dr Allah. Susah senang biar kami sama2 lakukan. Ya Allah aku mogon syurga tertinggi buat suamiku kelak kerana dia tidak punya sifat sombong (ego)..dan dia benar2 mencontohi akhlak nabi Muhammad saw..