free tracking
≡ Menu

Jururawat Tersilap Buang Bayi Yang Masih Hidup – Video

Antara barang yang cepat Sold Out dan berebut rakyat marhaen beli Lihat Sini

SEBUAH hospital di Selatan China menggantung empat pegawai perubatannyakerana membuang seorang bayi yang baru dilahirkan secara pra matang yang disalah anggapkan sebagai sudah meninggal dunia.

Bayi malang itu dimasukkan ke dalam sebuah beg plastik dan kemudiannya ditinggalkan di dalam bilik air hospital. Selepas beberapa ketika melahirkan, Liu Dongmei berkata dia diberitahu oleh jururawat hospital bahawa bayi lelakinya telah mati semasa dilahirkan.

Bagaimana pun kesilapan itu hanya disedari selepas 30 minit kemudian apabila salah seorang saudara mendapati bahawa bayi lelaki itu masih bergerak-gerak.

Huang Lichuan, pengarah Gynecology dan Obstetrics hospital tersebut mengakui bahawa doktor dan jururawat yang terlibat telah menunjukkan sikap sambil lewa.

“Mereka (4 orang Staff) mesti bertanggung jawab” katanya seperti yang dipetik oleh Nanfang Daily Jumaat lalu. Nama dan jawatan pekerja yang digantung itu bagaimana pun tidak dinyatakan.

Liu, 23 mengandung 7 bulan sewaktu dia sampai di Nanhai Red Cross Hospital pada 23 Oktober bersama suaminya, Wang Haizhang, 24. Dia dimasukkan ke wad selepas mengalami sakit perut. Tiga hari kemudian, dia diarahkan ke wad bersalin.

“Walaupun suami saya telah memberitahu doktor berulang kali di antara pukul 3 hingga 5 am, bahawa saya sudah hendak bersalin, doktor hanya tiba sewaktu beberapa minit sebelum saya bersalin” kata Liu seperti yang dipetik oleh Nanfang Daily.

  • Rahsia suri rumah dapat barang murah setiap hari LIHAT SINI <<==

Apa yang berlaku pada waktu itu tidak begitu jelas. Difahamkan bahawa doktor memeriksa keadaan wanita tersebut dan terus berlalu pergi, membiarkan dua orang jururawat menguruskan kelahirannya.

Sebaik sahaja selesai melahirkan, Liu dimaklumkan bahawa bayinya telah meninggal dunia kerana ia tidak menangis. Ia kemudiannya dibungkus di dalam sebuah beg plastik kuning dan dicampakkan di bilik air berhampiran.

Bagaimanapun, adik ipar Liu, Wang Heping tiba kira-kira 30 minit kemudian dan meminta untuk melihat jasad bayi tersebut sebelum menyaksikan beg plastik tersebut bergerak-gerak.

Menyedari kesilapan mereka, kaki tangan hospital dengan segera memindahkan bayi tersebut ke unit rawatan rapi.

“Selepas bersalin, jururawat memberi tahu bahawa bayi saya adalah bayi perempuan, sebaliknya saya sebenarnya telah melahirkan bayi lelaki” kata Liu.

Tambahnya lagi “Beratnya hanya 1.9 kg dengan ketinggian 45 cm sewaktu dilahirkan, namun selepas seminggu dirawat di unit rawatan rapi keadaannya kini bertambah baik.” – China Daily (Oleh: Free Malays)

Video: Jururawat Tersilap Buang Bayi Yang Masih Hidup

Wallahu’alam….
HasnulHadiAhmad.Com

Comments on this entry are closed.

  • nuraminah November 16, 2011, 12:54 pm

    kelalaian teramat sangat…bagi para ibu2 berjaga2lah..takut perkara sebegini terjadi kpada anda,anak anda,dan keluarga anda…semoga Allah jauhi kelalaian2 manusia semegini…aminn…

  • adz leena November 18, 2011, 1:31 am

    mungkin dah resam negara china begitu kot, manusia dilayan samataraf ngan binatang, ada ke masuk dlm beg plastik jer pas tu campak kat toilet..huh! Nampak sangat x der buat pemeriksaan langsung! memang x patut..dulu kes budak pompuan kena langgar van (semua but do no cam yg kena langgar tu ayam /kucing)…mungkin bg mereka nyawa manusia tidak berharga! Maaf cakap, tapi malang sungguh rasanya jd warganegara china ni nampaknya….

  • IsaSamat November 18, 2011, 12:50 pm

    mcm tu lah…klu sesuatu golongan itu mempertuhankan syaitan….