free tracking
≡ Menu

Khasiat Buah Pisang

Antara barang yang cepat Sold Out dan berebut rakyat marhaen beli Lihat Sini

Manfaat Buah Pisang 1

Pisang Di Dalam Al-Quran

Pisang adalah di antara buah-buahan yang di sebut didalam al-Quran Al-karim, sepertimana firman Allah Ta’ala yang bermaksud:

” Dan golongan kanan, alangkah bahagianya golongan kanan itu. Mereka bersenang-lenang di antara pohon-pohon bidara yang tidak berduri. Dan pokok-pokok pisang yang tersusun rapi buahnya. Dan naungan yang terbentang luas. Dan air yang sentiasa mengalir.”  (Surah Al-Waaqi’ah: Ayat 27-31)

Pandangan mejoriti ulama dari kalangan Sahabat dan Tabi’in menyebut bahawa, yang dimaksud dengan الطلح adalah pisang. Dan ini adalah yang disebutkan oleh para ahli Tafsir seperti ath-Thabari, ar-Razi, al-Qurtubi, Ibnu Katsir dan asy-Syaukani rahimahumullah. – (الطلح المنضود: الموز oleh Kamal al-Muil, diterjemah oleh Abu Yusuf Sujono)

Ayat diatas menerangkan tentang keistimewaan buah pisang yang ternyata salah satu buah khas syurga. Begitu istimewanya buah pisang sehingga disejajarkan dengan buah-buahan syurga yang lain, iaitu kurma, delima, dan anggur. Sangat mengagumkan apa yang terkandung di dalam Al-Quran, Al-Quran telah menjelaskan kepada kita lebih jauh sebelum penelitian tentang khasiat buah pisang dilakukan ketika ini.

Keistimewaan buah pisang yang ada di syurga tersebut belum tentu sama dengan buah-buahan yang ada di dunia, malah lebih baik lagi dari buah-buahan di dunia ini. Namun keterangan Al-Quran tentang buah-buahan khas yang ada di syurga tersebut mengingatkan kita kepada janji Allah Ta’ala tentang syurga yang kekal abadi dan segala kenikmatan yang ada di dalamnya. – (Heri Herdiansyah, The Miracle: Mengungkap Rahasia)

Manfaat Buah Pisang 2

Khasiat Buah Pisang

Pisang adalah nama umum yang diberikan pada tumbuhan berdaun besar, lebar dan memanjang dari suku Musaceae. Beberapa jenisnya menghasilkan buah dalam bentuk keadaan yang tersusun dalam tandan dengan kelompok-kelompok tersusun menjari, yang disebut sisir.

Hampir semua buah pisang memiliki kulit berwarna kuning ketika matang, walaupun ada beberapa jenisnya yang berwarna jingga, merah, hijau, unggu dan hamper hitam. Buah pisang adalah sumber tenaga (Karbohidrat) dan mineral terutamanya kalium.

Kajian makmal menunjukkan pisang mengandungi kanji sebanyak 20 peratus dan gula satu peratus. Ketika pisang berubah warna menjadi kuning dan sedia untuk dimakan, kandungan gula akan berpecah kepada 66 peratus sukrosa, 14 peratus fraktosa, dan 20 peratus glukosa. Pada amnya, pisang bebas daripada lemak, kandungan garamnya rendah serta kaya dengan vitamin serta potasium.

Ini menyebabkan semua jenis pisang dikategorikan sebagai berkhasiat. Apatah lagi ia senang untuk dimakan dan dihadam khususnya oleh bayi berusia enam bulan dan ke atas. Tidak ada kesan sampingan pada kesihatan walaupun pisang itu manis kerana kandungan gula dalam pisang adalah semula jadi.

Pisang juga dianggap penting dalam bidang perubatan. bagi wanita yang hamil digalakkan untuk makan pisang bagi memudahkan proses bersalin. Ia juga membekalkan tenaga bagi melawan dan menyembuhkan penyakit.

Beberapa kajian lain mendapati masalah kesihatan boleh dikurangkan dengan memakan pisang.

Manfaat Buah Pisang 3

  • Rahsia suri rumah dapat barang murah setiap hari LIHAT SINI <<==

Antara Khasiat Dan Manfaat Buah Pisang Untuk Kesihatan

1. Mencegah penyakit anemia iaitu kekurangan hemoglobin dalam darah boleh diatasi dengan memakan pisang kerana ia membantu meningkatkan pembentukan hemoglobin.

2. Khasit buah pisang yang luar biasa iaitu sebagai pencegah sakit jantung dan stroke kerana kandungan kalium atau potasium dalamnya, jika dalam sehari seseorang mengambil sekurangnyal 3 biji pisang, maka sudah cukup untuk mencegah risiko sakit jantung dan stroke.

3. Kandungan fibernya yang tinggi dapat membantu masalah pembuangan air besar secara normal setiap hari.

4. Mengurangkan tekanan kerana sejenis protein dikenali sebagai Trytophan yang ada di dalamnya membantu menenangkan fikiran serta otak orang yang berada dalam tekanan.

5. Orang yang bergelut dengan penyakit ketakutan, obesiti dan tabiat rokok, digalakkan mengamalkan pemakanan pisang dan mereka dipercayai mampu bebas daripada masalah itu secara beransur-ansur.

6. Seseorang yang berdepan masalah mabuk hamil khususnya wanita yang berasa mual dan muntah pada beberapa bulan pertama kehamilan, boleh mengambil pisang untuk mengelak masalah itu.

7. Menghadapi masalah kegemukan akibat tekanan di tempat kerja boleh diatasi dengan memakan pisang setiap dua jam. Ia dapat membantu menghilangkan tekanan kerja selain mengawal kandungan gula dalam darah.

8. Bahagian dalam kulit pisang pula membantu memulihkan kegatalan akibat gigitan nyamuk.

9. Pisang juga mengandung Fosfor dalam jumlah yang cukup, dan inilah yang membuatkan pisang bermanfaat dalam perkembangan otak dan kemampuan akal, seperti kecerdasan, berpikir dan menghafal.

10. Pisang juga bermanfaat dalam perlindungan dan pencegahan gigi daripada kerosakan. Dan juga pisang bermanfaat untuk radang mulut dan gusi, kerana ia mengandungi fluoride, yaitu suatu zat penyeteril.

11. Buah Pisang berguna untuk memperbaiki penglihatan dan mencegah timbulnya penyakit mata dan penglihatan, kerana ia mengandung vitamin A dalam jumlah yang cukup.

12. Kesihatan saluran pencernaan. Kandungan serat yang dimiliki pisang dapat membantu mengatur sistem pencernaan tubuh serta mempertahankan gerakan usus tetap teratur. Kandungan pectin pada buah pisang mampu mencegah sembelit.

13. Khasiat buah pisang dapat mencegah terjadinya batu karanag. Pisang mengandung vitamin B 6 dan Potasium, kekurangan vitamin B6 dan potasium menyebabkan pembentukan batu karang.

14. Khasiat buah pisang menurunkan tekanan darah tinggi. Pisang dapat meneutralkan tekanan darah tinggi, kadar kalium yang cukup tinggi dari buah pisang dapat membantu mencegah tekanan darah tinggi.

15. Buah pisang sumber tenaga. Ketika memakan buah pisang kita akan lebih cepat kenyang, hal ini kerana buah pisang kaya dengan kandungan karbohidrat serat, karbohidrat inilah yang dapat menambah tenaga bagi tubuh badan kita.

16. Gizi tinggi untuk ibu hamil. Wanita yang sedang hamil dianjurkan untuk memakan pisang, buah pisang mengandungi asam folat tinggi yang penting bagi kesempurnaan janin. Pisang akan membantu pembentukan sel-sel baru dan mencegah terjadinya cacat saat kelahiran bayi tersebut.

17. Membuat perasaan baik dan tenang. Percaya atau tidak pisang memiliki pengaruh dalam meningkatkan mood anda. Kandungan neurotransmitter pada buah ini dapat membantu anda merasa tenang dan menstabilkan suasana hati (mood) secara alami.

Kredit: hasnulhadiahmad.com

Wallahu’alam….

Comments on this entry are closed.

  • Eneng August 14, 2013, 9:42 am

    Infonya bermanfaat sob. dan bagus untuk menambah pengetahuan tentang manfaat buah pisang

  • Rina September 25, 2013, 10:32 am

    Sayangnya saya tidak terlalu suka buah pisang

  • leny June 14, 2015, 2:54 pm

    Makan pisang baik di goreng atau tidak sama enaknya.