free tracking
≡ Menu

Kenapa Awak Tak Rogol Saya?

Antara barang yang cepat Sold Out dan berebut rakyat marhaen beli Lihat Sini

Kisah benar ini berlaku di US. Ia tentang seorang wanita dari Malaysia yang bekerja di US. Dia memakai tudung dan memiliki akhlak yang bagus.

Suatu malam perempuan ini dalam perjalanan balik ke rumah dari tempat kerjanya. Kebetulan dia mengambil jalan singkat untuk pulang. Jalan yang diambil pula agak tersorok dan tidak banyak orang yang lalu lalang pada masa itu.

Disebabkan hari yang agak sudah lewat, berjalan di jalan yang agak gelap sebegitu membuatkan dia agak gelisah dan rasa takut. Lebih-lebih lagi dia berjalan berseorangan.

Tiba-tiba dia nampak ada seorang lelaki (kulit putih Amerika) bersandar di dinding di tepi lorong itu. Dia sudah mula rasa takut dan tak sedap hati.

Apa yang dia boleh buat waktu tu adalah berdoa ke hadrat Allah memohon keselamatan atas dirinya. Dia baca ayat Kursi dengan penuh pengharapan agar Allah membantu dia disaat itu.

Masa dia melepasi tempat lelaki itu bersandar, dia sempat menoleh dan dapat mengecam muka lelaki itu. Nasib baik lelaki itu buat tidak endah dan perempuan ini selamat sampai ke rumahnya.

Keesokkan paginya, wanita ini terbaca dalam akhbar yang seorang perempuan telah dirogol oleh seorang lelaki yang tidak dikenali dekat lorong yang dia jalan semalam hanya 10 minit selepas dia melintasi lorong tersebut. Muslimah ini yakin benar lelaki kulit putih yang dia lihat semalam adalah perogol itu.

Atas rasa tanggungjawab dia terus ke balai polis dan buat aduan. Wanita ni dapat mengenal pasti suspek melalui kawad cam dan selepas siasatan dilakukan, polis dapat bukti bahawa lelaki tersebut adalah perogol yang dicari.

Tapi perempuan ini hairan juga kenapa lelaki tadi tak jadikan dia mangsa ketika dia melalui lorong tersebut walhal dia keseorangan di masa tu, tetapi lelaki tadi rogol perempuan yang lalu selepas dia.

Wanita ini nak tahu sangat sebabnya. Jadi dia minta kebenaran polis untuk bercakap dengan perogol tadi sebelum hukuman dijatuhkan (sebelum lelaki tadi di bawa ke tempat lain).

  • Rahsia suri rumah dapat barang murah setiap hari LIHAT SINI <<==

Dia pun tanya perogol itu..

“Why don’t you do anything to me on that night even though you know that I’m alone?” (Kenapa awak tak buat apa-apa kat saya malam tu walaupun awak tau saya seorang je masa tu?)

Perogol tu jawab:

“No, you are not alone. That night I saw two young man walking with you. One on your right side and the other one was by your left side. If you were alone of course you will be my victim.” (Tak, awak bukan berseorangan.

Malam tu saya nampak ada 2 orang lelaki berjalan dengan awak. Seorang sebelah kanan awak dan sorang lagi sebelah kiri awak. Kalaulah awak sorang2 malam tu, sudah pasti awak jadi mangsa saya..)

Wanita ni rasa amat terkejut bila dengar penjelasan perogol tu. Dia bersyukur ke hadrat Allah kerana memelihara dia malam itu, mungkin juga berkat ayat Kursi yang dia baca malam itu.

Renungan

Jika kita sebagai hambaNya menurut segala perintah dan meninggalkan segala laranganNya, Dia pastinya akan sentiasa dekat dengan kita dan memelihara kita.

Wanita tadi pertama-tamanya menutup aurat di US dan memang seorang yang menjaga batas-batas yang ditetapkan Islam. Mungkin dua orang lelaki yang menemani wanita itu adalah malaikat yang diutuskan Allah untuk menjaga hambaNya yang sentiasa ingat akan diriNya.

“…Barang siapa membaca ayat Kursi apabila berbaring di tempat tidurnya, Allah mewakilkan 2 orang Malaikat memeliharanya hingga subuh. Barang siapa yang membaca ayat al-Kursi ketika dalam kesempitan nescaya Allah berkenan memberi pertolongan kepadanya …” [Dari Abdullah bin ‘Amr r.a.]

Sebuah kisah benar yang sangat sangat menarik pada pandangan ku… semoga kite semua mendapat pengajaran dan ilmu yang bermanfat… sebagai hamba kita seharusnya percaya dengan kemampuan senjata orang mukmin iaitu DOA….

Semoga kita sentiasa dipeliara Allah dari kejahatan syaitan yang di rejam, InsyaAllah.

Wallahu’alam….

Oleh: Zakri Ali Rangkuti

Comments on this entry are closed.

  • syahroel August 11, 2012, 8:55 am

    Dalam bahasa Indonesia.
    Dulu setiap keluar rumah saya selalu membaca ayat kursi, Baru berhenti setelah masuk rumah. Satu hari di stasiun kota, jakarta. Saya mau naik mikrolet, tidak tahu kenapa saja jijik melihat satu mikrolet (kendaraan penumpang muat 12 orang). Tetapi saya tetap naik mikrolet itu. Dikaca didepan sopir saya melihat ada poster ayat kursi beserta terjemahan. Batin saya terus membaca ayat kursi sementara mata terus mengamati arti ayat kursi yang tertulis di poster. Menjelang stasiun tanjung periuk, Waktu belum ada pembatas jalan untuk kendaraan dari arah yang berlawanan. Tiba-tiba mikrolet berpindah ke jalur lain untuk menghindar supaya tidak bersenggolan dengan kendaraan lain. Dari depan muncul truk dengan kecepatan tinggi. semua orang terkeju dan berteriak. Herannya saya tetap tenang sama sekali tidak terkejut. Saya melihat seperti slow motion, orang-orang yang terguncang dalam mikrolet. Saya melihat jarak antara badan mikrolet dengan truk hanya beberapa cm. Mikrolet berhenti, semua orang turun. Sopir yang usianya lebih tua mendatangi saya berbicara minta maaf seolah dia takut disalahkan. Saya tidak tahu apa yang dilihat dalam diri saya. Saya juga tahu kenapa, kebiasaan itu lupa begitu saja. Seingat saya, pada waktu itu apapun kegiatan siang hari, sore hari badan selalu segar. Mau mengulangi dengan disiplin seperti dulu, tampaknya selalu gagal. Ada sesuatu yang saya tidak tahu. Believe it or not.

  • nurmisnan August 11, 2012, 10:31 am

    Memang banyak kelebihan membaca ayat2 Quran.. Ruginya manusia itu tidak mengambil kesempatan + mengamalkannya.