free tracking
≡ Menu

Kisah Ketua Paderi Kristian Masuk Islam

Antara barang yang cepat Sold Out dan berebut rakyat marhaen beli Lihat Sini

Temuramah ekslusif bersama Ustaz Tajuddin Othman Abdullah, bekas Paderi Besar Gereja-Gereja Seluruh Sabah. Oleh Jamilah Aini Mohd. Rafiei.

BEKAS Paderi Besar Sabah, TAJUDDIN OTHMAN ABDULLAH, mengupas perbandingan yang cukup ilmiah di antara agama Islam dan Kristian berdasarkan pengkajiannya yang cukup mendalam lagi terperinci selama menjadi Paderi Besar Kristian selama 12 tahun. Iktibar Buat Mereka Yang Murtad AGAMA Kristian menurut kitab Injil yang asal jika dikaji sedalam-dalamnya maka jawapan akhir yang akan ditemui adalah ISLAM. Hakikat ini telah dibuktikan oleh ramai orang Kristian yang akhirnya mendapat hidayah Allah dan kemudiannya memeluk agama Islam. Tetapi apa yang paling menakjubkan kali ini, kita berpeluang berkongsi pengalaman hidup yang tiada tolok bandingannya bersama USTAZ TAJUDDIN OTHMAN ABDULLAH, seorang bekas paderi besar di seluruh Sabah, yang belajar sebahagian besar dalam hidupnya untuk menjadi paderi. Beliau yang selama ini berada di tahap paling tinggi dan mulia sekali di Sabah kerana berkedudukan untuk mengampunkan segala dosa yang dilakukan oleh orang-orang Kristian Sabah contohnya orang yang paling berpengaruh ketika itu Pairin Kitingan.

Pengalamannya sebagai Bekas Paderi di sekitar 80-an membuatkan beliau banyak mengetahui selok belok agama termasuk agama Islam. Setelah puas mengkaji, akhirnya Allah memberikan hidayah kepadanya dengan memilih Islam sebagai jalan hidup. Beliau kini bertugas di Majlis Agama Islam Melaka di bahagian Unit Kristianologi. Bersama seterusnya dengan JAMILAH AINI MOHD. RAFIEI, turut hadir SUZILAWATI ROZAINOR ABBAS dengan jurufoto WAN ZAHARI WAN MOHD. SALLEH yang berdialog dengan beliau di Masjid Al-Azim (Negeri), Air Keroh, Melaka, baru-baru ini.

SEMASA Kristian saya dikenali sebagai Paderi Thomas Laiden. Saya berasal dari Sabah dan berketurunan Solok. Agama asal saya ialah Roman Katholik. Saya mendapat pendidikan di Seminary Kepaderian Vantiken Itali iaitu institusi kepaderian terulung di Itali dan dibiayai oleh Persatuan Kristian Sabah. Saya tamat pengajian pada tahun 1985 seterusnya bertugas sebagai paderi di Vantiken. Seterusnya Saya memohon untuk kembali ke negara asal saya iaitu Sabah.

Pada tahun 1988 saya ditukarkan ke Sabah dan berkhidmat sebagai paderi di Saya Bertugasdi Gereja St. Mary, Persatuan Gereja Roman Katholik Sabah seluruh Sabah yang berpusat di Kota Kinabalu. Keluarga saya terlalu kuat berpegang pada agama. Itulah sebabnya bapa menghantar saya ke Vantiken, dengan harapan agar saya menjadi seorang paderi yang dikira jawatan yang terlalu mulia. Saya mempunyai ramai adik beradik tetapi kesemuanya perempuan, saya adalah anak lelaki tunggal dalam keluarga. Semasa menjadi paderi, saya banyak membuat kajian mengenai agama Kristian, Buddha, Hindu dan Islam. Ketika itu saya tidak tahu langsung tentang keindahan dan kecantikan Islam dan tidak pernah terlintas di fikiran untuk ke situ. Tambahan pula saya dibesarkan di dalam keluarga yang kuat mengamalkan agama Kristian. Saya aktif bergiat dalam dakyah Kristianisasi yang cenderung kepada banyak buku-buku Islam.

Setelah banyak membuat kajian, saya terfikir apabila saya dilantik menjadi paderi, saya mendapat kesimpulan yang saya sudah mula meragui agama yang saya anuti. Konflik Diri Yang Tidak Terbendung Ianya ketara di sekitar 1988, apabila sebagai seorang paderi diberi tanggungjawab yang besar iaitu untuk mengampunkan dosa manusia. Timbul di fikiran saya bagaimana saya sebagai manusia biasa bisa mengampunkan dosa manusia lain sedangkan para Nabi dan Rasul yang diutuskan Allah, mereka ini tidak sanggup mengampun dosa manusia dan tidak mampu mengampunkan dosa manusia. Saya mula serius membuat kajian mengenai Islam.

Apabila saya diberi tanggungjawab mengampun dosa orang-orang Kristian seluruh Sabah, jadi masa itu saya rasakan seolah-olah agama ini sengaja direka-reka oleh manusia. Seterusnya pada tahun 1989 saya kembali ke Vantiken untuk membuat Kursus Kepaderian di sana selama tiga tahun. Di sana saya telah berjumpa dengan ketua paderi tertinggi seluruh dunia iaitu Pope John Paul.

Saya telah berdialog dengannya dan bertanya akan perkara yang memusykilkan saya sepanjang saya menjadi paderi. Saya berkata kepadanya, “Paul, saya sekarang rasa ragu dengan agama yang kita ini”. Dia terkejut dan bertanya, “Apa yang kamu ragukan?” Saya berkata, “Cuba John Paul fikirkan sendiri, kita ini seorang manusia biasa. Di negeri saya Sabah, di negeri saya sendiri setiap malam Ahad saya mengampunkan dosa orang Kristian yang beratus-ratus orang yang datang mengaku dosa. Mereka harap saya yang mengampunkan dosa mereka sedangkan para Nabi pun tidak pernah melakukannya.” Beliau berkata, Wahai Paderi Thomas, kamu ini dilantik menjadi seorang paderi, maka kamu ini seorang yang suci dan tidak mempunyai sebarang dosa,” Saya katakan yang saya merasakan diri saya mempunyai dosa. Beliau seterusnya menyambung, “Memang kita manusia ini mempunyai dosa. Nabi Adam sendiri mempunyai dosa.

Apabila seseorang yang telah dilantik menjadi paderi bermakna kamu ini telah dilantik oleh Jesus Christ. Jesus Christ tidak ada dosa maka kita sebagai paderi ini tidak mempunyai dosa.”

Di situlah saya mula tidak percaya pada agama kristian yang mengatakan ulamak-ulamak Kristian tidak mempunyai dosa. Saya katakan pada Paul yang ulamak Kristian itu pembohong. Dia terkejut lalu berkata, “Thomas, kamu telah dihantar hingga ke peringkat tertinggi untuk menjadi paderi, kenapa kamu berkata demikian. Cuba kamu jelaskan kenapa kamu kata agama Kristian pembohong”. Saya menyoalnya, “Jesus Christ itu Tuhan atau Nabi?” Beliau menjawab, “Dia Tuhan. “Saya bertanya kembali, Pernahkah orang nampak Tuhan?Bagaimana wujudnya Tuhan? Siapa Tuhan kita sebenarnya, Jesus Christ (Nabi Isa) atau Allah bapa? (Allah).” Beliau mengatakan Jesus itu Tuhan.

Saya menyoal kembali, “Apa matlamat utama Jesus Christ diutus ke dunia?” Beliau menjawab, “Untuk menebus dosa bangsa manusia, semua bangsa dan agama.” Jadi saya katakan padanya kenapa perlu ada paderi tukang ampun dosa jika Jesus Christ sudah menebus dosa semua manusia. Di situ dia mula pening dan terpinga sambil berkata, “Paderi Thomas awak ini telah dimasuki iblis sehingga berani mempertikaikan Kristian.”Saya katakan padanya, “Kita seorang paderi yang suci, bagaimana iblis boleh masuk?” Saya juga katakan padanya saya mempunyai ibu bapa dan adik-beradik apabila ibu bapa saya membuat dosa mereka mengaku di hadapan anak, kerana kedudukan saya ketika itu sebagai seorang paderi. Jadi saya terfikir bagaimana saya seorang anak boleh mengampunkan dosa ibu bapa. Sepatutnya seorang anak yang meminta ampun dari ibunya.

Selepas perdebatan itu Pope John Paul meninggalkan saya, sebagai seorang paderi beliau tidak boleh marah kerana marah merupakan satu dosa. Di dalam Kristian mempunyai tujuh rukun iaitu:-

i. Ekaristi Pembaptisan – seseorang yang ingin memeluk Kristian Mereka mesti dibaptiskan air suci.

ii. Ekaristi Pengakuan – mengaku dosa di hadapan paderi

iii. Ekaristi Maha Kudus – memakan tubuh Tuhan (Khusti kudus)

iv. Ekaristi Minyak Suci – air suci

v. Ekaristi Krisma – penerima ekaristi Maha Kudus layak menerima Krisma

vi. Ekaristi Imaman – menjadi paderi

vii. Ekaristi Perkahwinan – hanya untuk penganut awam (Paderi tidak menerima ekaristi ini)

Dalam Kristian air suci atau lebih dikenali sebagai Holy Water, adalah paling bernilai sekali. Untuk menjadi seorang Kristian, seseorang perlu menjalani Ekaristi Pembaptisan iaitu meminum air ini. Ia diperolehi dari proses uzlah yang dijalani sebelum menjadi paderi. Jika tidak mempunyai akidah yang benar-benar kuat, akidah boleh rosak disebabkan air ini. Contohnya ialah seperti apa yang berlaku ke atas seorang doktor perempuan Melayu di Selangor. Setelah minum, beliau langsung tidak boleh mengucap, hatinya telah tertutup.

Menurutnya beliau sudah tidak yakin lagi dengan agama lain kecuali Kristian sahaja kerana melalui Kristian beliau boleh melihat Tuhan Jesus yang turun setiap malam. Itulah permainan iblis. Sesiapa yang meminum air tersebut dapat melihat apa sahaja. Sebaik sahaja doktor tersebut meminumnya, akhirnya beliau memeluk Kristian. Saya pergi menemuinya, dia katakan kepada saya Islam tidak benar, hanya Kristian agama yang benar kerana umatnya boleh melihat Tuhan. Apabila saya tunjukkan air itu kepadanya sambil bertanya pernahkah beliau meminumnya. Beliau menjawab memang pernah meminumnya semasa beliau belajar di Indonesia; apabila pergi ke gereja beliau akan diberi minum air tersebut.

Beliau menyatakan kepada saya beliau akan hidup dan mati dalam Kristian. Saya membacakan kepadanya surah Al-Kahfi di samping memintanya mengamalkan surah tersebut setiap masa. Alhamdulillah lama-kelamaan keadaannya semakin pulih.

Inilah permainan sihir sebenarnya. Tidak siapa dapat melawan ilmu Allah, hanya ilmu Allah sahaja yang berkesan menghapuskan permainan sihir. Tidak lama kemudian beliau kembali mengucap dan terus menangis. Saya katakan kepadanya saya sudah terlalu berpengalaman dengan taktik Kristian. Itulah, cara memikat orang untuk ke agama Kristian cukup mudah, tidak mengapa jika tidak percaya kepada agama Kristian, tetapi apabila minum air itu segala-galanya akan berubah. Setelah saya mempelajari Islam barulah saya tahu rupanya iblis ini boleh menyerupai bermacam rupa. Kekuatannya hanya pegangan akidah.. Tetapi Holy Water ini sekarang tidak boleh lagi diedarkan di Malaysia kerana orang yang membuatnya di biara Vantiken telah memeluk Islam dan membongkar rahsia ini. Ramai orang sudah tahu mengenai air ini dan mula berhati-hati dengan setiap apa yang meragukan.

Rukun yang kedua pula iaitu Ekaristi Maha Kudus bermaksud memakan tubuh Tuhan. Saya pernah berhujah dengan John Paul mengenainya. Saya katakan padanya sedangkan Firaun yang zalim itupun tidak pernah memakan tubuh tuhan kenapa pula kita sebagai ulamak Kristian boleh makan tubuh tuhan?. Saya jelaskan kepadanya, apabila semua paderi memakan Khusti Kudus (sejenis makanan yang diimport khas dari Itali) bermakna itu satu penghinaan kerana tubuh tuhan boleh dimakan. Kata beliau, itu memang sudah menjadi rukun Kristian dan tidak boleh dipertikaikan lagi.

Apa yang paling merbahaya ialah Holy Water. Khusti Kudus tidak mempunyai rahsia apa-apa, ia seolah-olah seperti roti yang dicampur dengan bahan lain. Berlainan dengan Holy Water yang kesannya cukup kuat.

Bayi-bayi yang baru dilahirkan pun dibaptiskan. Terdapat sesetengah klinik yang membaptiskan bayi walaupun bayi tersebut Islam. Bagi kepercayaan Kristian setiap bayi yang baru lahir wajib dibaptiskan kerana ia mempunyai dosa, ia menyimpan dosa pusaka yang ditinggalkan datuk moyang mereka. Ia berlainan dengan Islam, Islam meletakkan bayi yang baru lahir itu adalah dalam keadaan fitrah (bersih).

Sebenarnya agama Kristian ini tidak salah. Di dalam semua kitab tidak ada mengenai agama Kristian. Kristian ini baru sahaja berkembang oleh seorang Paul yang pertama di zaman Julius kemudian beliau mengembangkannya. Asal agama Kristian ialah dari agama Yahudi dan Nasara. Tetapi di Romawi ia dinamakan Kristianisasi. Jika kita meneliti di dalam kitab Nabi Isa (Injil) tidak ada disebut Kristian. Sebenarnya semua ulamak Kristian tahu mengenai kedudukan agama Islam. Pernah terjadi dalam tahun ’78, semasa itu saya terjumpa kitab yang menyatakan kebenar dan Nabi Muhammad. Tetapi semasa itu saya tidak begitu memperdulikannya. Di dalam kitab tersebut ada menyebut mengenai Ahmad iaitu Nabi Muhammad s.a.w.

Ketika itu saya masih belajar di Vantiken, oleh kerana saya kurang sihat saya tidak dapat mengikut kelas pengajian. Saya diberi tugas oleh seorang paderi untuk menjaga sakristi perpustakaan yang terdapat di gereja) untuk menjaga kitab-kitab di situ. Paderi tersebut mengatakan kepada saya, Thomas, kamu perlu menjaga kesemua kita-kitab di sakristi ini tetapi kamu tidak boleh membuka almari.” Beliau menunjukkan kepada saya almari yang dimaksudkan. Saya hairan kerana beliau melarang saya membuka almari tersebutkan sedangkan kuncinya diserahkan kepada saya. Sifat manusia, apabila dilarang maka itulah yang ingin dibuatnya. Ketika itu Semangat saya terlalu berkobar-kobar untuk mengetahui isi kandungan turunkan kepada Nabi Isa a.s.Saya mengambil kitab itu dan menyembunyikannya.

Kitab tersebut ditulis di dalam bahasa Hebron. Ia masih saya simpan hingga ke hari ini dan saya dalam proses untuk menterjemahkannya ke dalam bahasa Melayu. Ia menjadi rujukan kepada saya, dan sebagai bukti untuk berdebat dengan orang-orang Kristian. Saya telah utarakan kepada Majlis Agama Islam Melaka, jika boleh saya ingin menterjemahkannya dan sebarkan kepada orang ramai. Pihak Majlis tidak berani melakukannya, menurut mereka ia akan mengancam nyawa saya kerana dengan pendedahan kitab tersebut rahsia Kristian akan tersebar. Isi kitab tersebut sama dengan al-Quran. Rupa-rupanya barulah saya mengetahui semasa upacara mengangkat sumpah dalam proses beruzlah pada hari yang ke 39, setiap paderi akan meletakkan tangan mereka ke atas kitab yang dibalut dengan kain putih yang diletakkan di atas bantal. Tidak siapa dibenarkan membukanya dan isi kandungannya. Berbalik kepada kisah saya mencuri kitab tersebut, selepas kehilangannya paderi yang menyerahkan kunci kepada saya dahulu memanggil saya dan bertanya apakah saya ada mengambilnya.

Saya menafikan dengan mengatakan tidak pernah mengambil kitab tersebut. Hati saya nekad untuk tidak mengaku dan menyerahkannya kerana saya ingin mengkaji kitab tersebut. Disebabkan seseorang bakal paderi tidak boleh berbohong, beliau mempercayai pengakuan saya. Akhirnya pada keesokannya iaitu pada hari mengangkat sumpah, disebabkan Injil tersebut telah hilang, mereka meletakkan kitab suci al-Quran (yang dibalut dan sentiasa tersimpan di almari) sebagai ganti kitab yang hilang. Al-Quran digunakan di dalam upacara mengangkat sumpah? Semua paderi tidak tahu hal ini kecuali saya. Pada masa itu saya terfikir, apa gunanya jika kita bersumpah di atas kitab al-Quran tetapi masih tidak beriman dengannya? Bermakna semua paderi telah bersumpah di atas al-Quran tetapi kufur selepas itu. Menyingkap saat saya didatangkan hidayah ialah ketika saya sudah tamat belajar dan bertugas di Gereja St. Mary, Sabah.

Pada suatu malam Ahad pada tahun 1991, saya bersembahyang dengan cara Kristian) di hadapan tuhan-tuhan saya iaitu. Tuhan Bapa, Ibu Tuhan (Mary) dan Anak Tuhan (Jesus Christ). Ketika itu saya terfikir di dalam hati, patung-patung ini diukir oleh manusia, saya menyembahnya setiap hari di dalam bilik.’ Apabila saya selesai sembahyang saya meletakkannya di bawah tempat tidur. Hati saya berkata, alangkah hinanya Tuhanku. Kenapa aku boleh meletakkannya di bawah tempat tidur yang boleh aku baringkan dan letak sesuka hatiku? Turunnya Hidayah Malam itu, selesai sembahyang saya mengambil sehelai kertas dan saya tulis diatasnya, “Tuhan, diantara agama Islam, Kristian, Hindu dan Buddha aku telah mengetahui semua agama ini. Malam ini tolonglah tunjukkan kepadaku manakah di antara tiga agama ini yang benar bagiku”. Setelah itu, tak tahulah saya katakan bagaimana mengantuknya mata saya yang tak pernah-pernah saya alami rasa mengantuk yang lain macam, mata saya langsung tidak boleh terangkat. Akhirnya saya tertidur. Pada malam itu, pada saya mungkin bagi para Nabi boleh dianggap mimpi tetapi menurut saya mungkin Tuhan ingin memberikan hidayah kepada saya. Di dalam tidur, saya merasakan seolah-olah saya menaiki lif dari satu tingkat ke tingkat lain sehingga tingkat tujuh, ketika itu mata saya tidak boleh dibuka kerana di hadapan saya ada satu cahaya yang terang benderang menyuluh. Saya bertanya kepada seorang yang berdiri di hadapan saya, orangnya MasyaAllah terlalu tinggi. Jarak di antara kaki dan kepala umpama langit dan bumi.

 • Rahsia suri rumah dapat barang murah setiap hari LIHAT SINI <<==

Saya bertanya kepadanya, Negeri apakah ini?”Beliau berkata kepada saya, “Awak tidak layak masuk ke negeri ini, ini negeri umat Nabi Muhammad s.a.w.” Saya meminta keizinannya sekali lagi untuk masuk tetapi beliau tetap tidak membenarkan. Dari luar saya dapat lihat di dalamnya ada satu jalan umpamanya titi yang halusnya seperti sehelai rambut. Saya tak berani katakan ia Titian Sirat atau apa-apa kerana tidak mengetahui apa-apa ketika itu. Saya hairan kenapa orang yang berjubah dan bertudung mereka melintas jalan itu dengan mudah sedangkan saya langsung tidak boleh mengangkat kaki. Penjaga itu berkata lagi, “Awak tidak boleh masuk, tetapi awak lihatlah bagaimana keadaan mereka yang beragama Yahudi dan Nasara (Kristian). “Alangkah terkejutnya saya apabila melihat orang-orang Kristian yang kepalanya dimasukkan ke dalam api umpama dijadikan kayu api. Saya terkejut dan sedar hanya Islam agama yang benar. Akhirnya saya tersedar seelok sahaja azan subuh dilaungkan dari masjid berhampiran.

Saya bangun dan membersihkan badan saya. Saya menuju ke kereta. Pemandu telah bersedia membawa saya tetapi saya menolak pelawaannya dan katakan kepadanya saya ingin pergi ke satu tempat yang orang lain tidak boleh ikut serta. Saya memandu kereta menuju ke sebuah masjid di atas bukit. Ketika saya tiba, mereka sedang berjamaah menunaikan fardu Subuh, saya menanti seketika sebagai menghormati agama mereka. Setelah selesai, saya pergi menemui imam yang bertugas ketika itu. Saya katakan kepadanya yang saya ingin memeluk Islam hari itu juga.

Beliau terkejut dan berkata kepada saya, “Awak ini di bawah Pairin Kitingan, Ketua Menteri Sabah, susah kami hendak Islamkan awak, tambahanpula awak paderi besar seluruh Sabah.” Saya katakan padanya,” Awak jangan bimbang sebab dosanya saya yang ampun, hal dia tidak perlu dibincangkan. Apa yang saya mahu, hari ini saya mahu peluk Islam.” Seterusnya imam tersebut berkata lagi, “Awak tak boleh masuk Islam sekarang sebab awak perlu mengisi borang, tandatangan surat akuan sumpah dahulu, baru awak boleh masuk Islam.” Dengan agak kasar saya katakan kepadanya, “Kalau beginilah caranya untuk memeluk Islam, lebih baik orang masuk Kristian. Kalau masuk Kristian, hari ini terus dibaptiskan dan menjadi Kristian.

Untuk masuk Islam pun perlu isi borang ke? Baiklah, jika hari ini saya turun ke bawah dan ditakdirkan tiba-tiba saya dilanggar kereta dan mati, maka apa akan jadi kepada saya dan siapa yang akan bertanggungjawab?” Akhirnya imam tersebut menyuruh saya mengucap dua kalimah syahadah. Maka pada pagi Ahad itu saya telah sah sebagai seorang Islam. Kekuatan Diri Setelah selesai mengucap, saya kembali ke rumah saya. Ketika saya melalui kawasan gereja, orang ramai sudah penuh menunggu saya untuk upacara pengampunan. Mereka melambai tangan ke arah saya. Saya membalas kembali lambaian mereka. Ketika itu seakan ada satu kekuatan dalam diri saya. Saya keluar dari kereta dan membuat pengumuman di hadapan mereka.

Saya katakan kepada mereka, “Kamu ini jika sembahyang pun berdosa kalau tak sembahyang lagi bagus.” Kemudian saya meninggalkan mereka yang kelihatan seperti kehairanan. Saya meneruskan perjalanan menuju ke rumah. Di dalam rumah semua ahli keluarga sudah bersedia menanti saya untuk ke gereja. Jubah saya sudah siap diseterika. Saya panggil semua ahli keluarga sambil bertanya apakah mereka sudah makan atau belum. Mereka katakan yang mereka sudah makan kecuali Khusti Kudus sahaja yang belum dimakan. Saya katakan itu tidak payah dimakan pun tidak mengapa kerana di kedai banyak roti untuk di makan. Saya membuat pengumuman kepada mereka, saya berkata sambil memandang ke arah bapa saya, “Saya hendak memberitahu kamu sesuatu perkara. Saya belajar di Vantiken selama 12 tahun dan sudah terlalu banyak menghabiskan wang bapa. Selama 12 tahun saya belajar, saya tahu bahawa agama yang saya anut ini adalah agama yang salah, agama yang betul adalah Islam.” Ketika itu saya lihat tidak ada apa-apa riak di wajah bapa dan ahli keluarga saya, tetapi mereka semua terdiam. Saya menyambung kembali, “Tadi saya telah memeluk Islam di masjid bandar sana dan menyuruh saya mengucap. Bermakna hari ini saya sudah menjadi orang Islam.” Bapa saya berkata kepada saya, “Oh! kamu sudah Islam! Tidak mengapa!” Seterusnya beliau menuju turun ke dapur. Saya ingatkan tidak ada apa-apa ketika itu.

Saya tidak sedar rupa-rupanya beliau pergi mengambil parang panjang dan cuba menyerang saya. Saya yang kebetulan duduk di tepi tingkap di tingkat satu terus terjun ke bawah. Saya melompat dari tingkat atas dengan berkaki ayam Tuhan masih mahu memanjangkan umur saya. Saya turun dan terus meninggalkan rumah sehelai sepinggang hingga ke hari ini.

Dari segi pengamalan kedua ibu bapa saya yang memang cukup kuat berpegang pada agama, apabila seorang anak murtad (keluar Kristian) mereka tidak lagi mengaku anak. Hijrah untuk Keselamatan dan Belajar Selepas itu saya pergi ke Jabatan Agama Islam Sabah. Demi keselamatan diri saya, salah seorang pegawai di sana menasihatkan saya agar pergi belajar dan keluar dari Sabah. Akhirnya saya merantau ke Semenanjung dan menyambung pengajian saya di Institut Dakwah Kelantan pada tahun 1992 dan seterusnya saya menyambung pula ke Nilam Puri sehingga tahun 1995. Ketika itu saya adalah pelajar yang paling tua sekali. Setelah tamat pengajian, saya menganggur sekejap. Tidak lama kemudian saya diterima bertugas di Majlis Agama Islam Melaka hingga ke hari ini. Kemungkinan juga selepas ini saya akan dipindahkan ke majlis Agama Islam Kelantan.

Di sini (Melaka) saya ingin menerbitkan buku mengenai kajian Kristian. Tetapi terlalu banyak prosedur yang perlu dijalani. Kini setelah hampir sembilan tahun saya memeluk Islam dan meninggalkan Sabah, saya masih diugut dan dikecam. Namun saya tidak khuatir kerana yakin Allah tetap melindungi hamba-Nya dan yakin ajal maut itu tetap datang walaupun bersembunyi di ceruk mana sekalipun. Kini saya bahagia setelah mendirikan rumah tangga bersama isteri yang cukup memahami jiwa saya. Dalam usia 49 tahun, saya baru mempunyai seorang cahaya mata berusia satu tahun setengah. Islam tidak menyusahkan penganutnya. Jika menjadi paderi perkahwinan tidak dibenarkan tetapi setelah Islam, baru saya tahu betapa indahnya perkahwinan dan zuriat yang merupakan rezeki dari Allah (SWT).

Di Vantiken, orang Kristian yang keluar agama kemudian masuk ke negara tersebut, mereka akan bunuh. Bagi mereka seseorang yang murtad di anggap kotor dan mencemarkan maruah agama. Tetapi adakalanya saya terfikir, jika di sana orang Kristian murtad kenapa ianya tidak terjadi di negara yang pemerintah dan majoriti penduduknya beragama Islam. Itulah yang susahya. Saya membuat kajian hampir empat tahun baru mendapat nikmat Islam. Terlalu sukar saya mengecapi nikmat Islam tetapi orang di sini yang memang lahirnya dalam Islam dengan mudah mahu membuang Islam. Di sini saya bertanggungjawab terhadap mereka yang murtad, jika yang tidak berpengetahuan tidak mengapa tetapi yang sedihnya yang murtad ini ialah mereka yang mempunyai pendidikan hingga ke peringkat tertinggi dan mempunyai pendapatan yang melebihi dari keperluan bulanan.

Pernah saya katakan kepda seorang doktor, “Doktor, suatu ketika dahulu saya menerima gaji bulanan sebanyak RM5,000 sebulan, dilengkapi dengan pembantu rumah, pemandu dan rumah serba lengkap. Kehidupan saya terlalu mewah di Sabah. Tetapi doktor, kenapa saya sanggup melepaskan itu semua semata-mata kerana Islam! Gaji doktor sekarang terlalu mencukupi tetapi mengapa perlu tinggalkan Islam?” Saya memang cukup marah dan terkilan apabila mendengar orang yang ingin murtad. Minta maaf jika saya katakan, mengapa terlalu bodoh sangat sehingga sanggup menanggung dosa besar? Umat Islam dari segi ekonomi sebenarnya terlalu mencukupi cuma cara pelaksanaannya yang agak longgar. Kita lihat Kristian, dari segi kerjasama dan ukhuwah mereka begitu kuat. Semasa saya menjadi paderi dahulu, apabila saya masuk ke sesebuah kampung untuk berdakwah saya dibekalkan beberapa ribu wang. Ini kerana gereja di seluruh dunia bersatu padu. Meskipun dari segi politik berbeza dan bermusuh tetapi untuk menghancurkan Islam mereka mesti bersatu.

Mereka berkata jika di negara Barat, penduduk penganut Kristian tidak bersembahyang pun tetapi mereka tetap Kristian. Gereja di sana setiap hari Ahad kosong kerana setiap hari Ahad diadakan acara perlawanan bola sepak di kalangan paderi. Orang ramai pergi menyaksikan acara tersebut. Itu yang mereka minat. Oleh sebab itu peruntukan untuk di sana sudah tidak ada lagi. Sebagai alternatifnya mereka akan mengalihkan peruntukan itu untuk disalurkan ke negara Asia terutamanya ke Indonesia dan Malaysia. Begitulah kuatnya kerjasama di antara mereka. Bagi mereka tidak perlu berdakwah untuk orang Barat yang sudah sedia Kristian sebab untuk mereka memeluk Islam sukar. Yang lebih penting ialah misi mengkristiankan orang Islam. Bagi pandangan saya, saya lihat orang Islam agak susah untuk bersatu. Masing-masing mempunyai fikrah yang berbeza dan hidup dalam kelompok sendiri. Kadangkala di kalangan orang Islam sendiri bergaduh. Ini berlainan dengan orang Kristian yang amat menitikberatkan soal kebajikan. Namun bukan semua orang Islam begitu, masih ramai di kalangan mereka yang bijak. Semasa saya menjadi paderi, saya memberikan tumpuan kepada orang miskin. Pernah terjadi di Perak, saya telah menghabiskan beratus ribu untuk mereka, mereka mengambil wang tersebut tetapi tidak memeluk Kristian. Selepas saya Islam, saya pergi menemui mereka, senarai nama mereka masih ada dalam simpanan saya.

Setelah saya periksa rupa-rupanya mereka ini masih Islam walaupun pada awalnya mereka berjanji untuk memeluk Kristian. Alhamdulillah mereka tidak berdendam pada saya sebaliknya mereka membelanja saya makan setelah mengatahui saya telah memeluk Islam.

Masalah Kelemahan Pendakwah Islam

Adakalanya saya terfikir kenapa ketika Barat menjajah kita, orang Melayu tidak murtad sedangkan pada hari ini negara yang pemerintahnya Islam tetapi orang Melayu boleh murtad dengan begitu mudah sekali. Kelemahan kita ialah pendakwah Islam kadang-kadang boleh kalah dengan pendakwah Kristian. Saya beri contoh seorang kawan saya yang pernah sama-sama belajar dengan saya semasa di Vantiken dahulu. Beliau pernah menyatakan kepada saya, orang Yahudi sekarang sedang memberi tumpuan kepada kajian al-Quran dan Hadis. Dia mengatakan pada saya;”Wahai Thomas, (dia tetap memanggil saya dengan nama Kristian walaupun saya telah Islam), Allah ada mengatakan di dalam salah sebuah ayatnya yang bermaksud; Tidak akan masuk syurga melainkan orang-orang yang beragama Yahudi dan Nasara.” Sekarang kami pendakwah Kristian mahu pandai membaca al-Quran, terjemahan dan hadis. Kami mempunyai kursus khusus mengkaji al-Quran dan Hadis. Awak lihatlah apa yang telah dikatakan oleh Tuhan mu itu.” Saya katakan kepadanya, “Betul apa yang awak baca ini. Kami membaca al-Quran bukan seperti apa yang awak faham. Memang benar awak membaca ayat itu tetapi al-Quran ini jika awak tafsir separuh-separuh itu tidak betul. Al-Quran bukan seperti Injil yang boleh ditafsir separuh-separuh. Saya dahulu apabila belajar al-Quran mengambil masa sehingga tiga tahun baru khatam. Saya ucapkan terima kasih pada awak kerana hanya enam bulan awak sudah boleh membaca al-Quran.” Saya katakan lagi padanya, “Sebenarnya awak tidak tahu tafsir al-Quran.” Maksud sebenar ayat tersebut ialah “Telah berkata mereka (orang-orang Yahudi dan Nasara), tidak akan masuk syurga melainkan orang Yahudi dan Nasara, sedangkan semua itu hanyalah merupakan angan-angan kamu yang kosong.” Itu bukan firman Allah, kata-kata itu adalah keluar dari mulut orang-orang Yahudi sendiri. Paderi tersebut masih belum faham lalu bertanya, “Apakah angan-angan kosong itu?” Saya katakan,” Setiap hari Ahad kamu makan tuhan kamu. Apabila kau menghadap Khudsi Kudus sambil berdoa bermakna kamu telah memakan tuhan kamu. Untuk apa kamu berbuat demikian?” Beliau tidak boleh berkata apa-apa walaupun mukanya telah merah padam. Saya katakan kepadanya, “Kamu tidak boleh marah. Kalau kamu marah, siapakah yang akan mengampunkan dosa kamu?” Hal itu tidak mengapa jika diutarakan di hadapan mereka yang faham, tetapi apa yang saya bimbangkan bagaimana jika ayat itu dibacakan di hadapan mereka yang tidak faham dan rendah pengetahuan agamanya?

Siapakah Sasaran Kristian?

Program mereka kini ialah berdakwah kepada orang Islam yang menghabiskan masa di kaki-kaki lima terutamanya golongan remaja yang bermain gitar. Mereka akan katakan, jika bermain di kaki lima tidak mendapat apa-apa bayaran, lebih baik bermain lagu di gereja setiap hari Ahad dengan pendapatan lumayan. Dari situ ramai yang tertarik. Dari segi wanita Islam pula, yang saya perhatikan senarai namanya terlalu ramai orang Melayu yang memohon menukar nama di Jabatan Pendaftaran Negara (JPN). Itu yang menyedihkan saya. Di JPN, beratus nama sedang menunggu, apabila pihak JPN meluluskan nama- nama tersebut, maka akan murtadlah nama-nama itu. Itu kelemahan undang-udang negara, kami tidak boleh berbuat apa-apa kerana mereka ini berpegang pada peruntukan yang mengatakan apabila seseorang yang berumur 18 tahun ke atas bebas beragama.

Apa ikhtiar kita?

Ada seorang wanita berjumpa saya tetapi keadaannya meragukan. Beliau memakai tudung. Saya menggunakan isteri saya untuk memerhatikan wanita ini. Bila mereka tinggal berdua, barulah saya tahu di dalam tudungnya itu ada salib. Isteri saya memberitahu saya. Saya memanggilnya. Saya katakan kepadanya, “Kamu tidak sayangkan Islam ke? Tolong buang benda yang ada didalam tudung kamu itu”. Dia tidak mengaku, tetapi saya yakin beliau memakainya. Sejurus kemudian beliau mengeluarkan rantai salib di lehernya dan mengatakan beliau sengaja memakainya tanpa mempunyai niat apa-apa.

Saya katakan padanya yang saya dahulu memakai rantai yang lebih besar daripadanya. Akhirnya saya megambil rantai tersebut dan menyimpannya di pejabat saya untuk dibawa ke pihak atasan dan menerangkan bagaimana seriusnya penyakit ini di kalangan anak remaja kita. Wanita jika tidak kuat pegangan memang mudah dipengaruhi. Ada juga taktik orang-orang Yahudi yang menjadikan perkahwinan sebagai langkah paling mudah untuk memurtadkan gadis Islam. Untuk berkahwin, mereka (lelaki Kristian) akan memeluk Islam, kemudian akan membawa isterinya ke negara asalnya dan memurtadkan isterinya itu.

Kemenangan Islam, Keadilan Sejagat ‘Sesungguhnya orang-orang yang berkata: Tuhan kami ialah Allah, kemudian mereka beristiqamah, turun kepada mereka malaikat Allah berkata: jangan kamu takut dan jangan berdukacita, dan bergembiralah dengan syurga yang dijanjikan kepada kamu.’

Sumber: tranungkite.net

Wallahu’alam….

Mengucap Dua Kalimah Shahadah

Mengucap dua kalimah shahadah ialah pengislaman. Upacara pengislaman dibuat atau diadakan di dalam suasana yang amat berbeza daripada yang lain-lain. Mengucap dua kalimah shahadah adalah hasil seseorang yang mencari Allah S.W.T. Dengan penerimaan shahadah itu, beliau telah dapat bertemu Allah S.W.T. dan telah menjadi tetamu Allah S.W.T. Dan orang itu telah menjadi seorang Muslim, seterusnya dia akan mempelajari agama Islam dan hidup dengan cara Islam. Mengucap dua kalimah shahadah ialah:

1. ASH-HADU AN LA ILAHA ILLA LLAH

2. WA ASH-HADU ANNA MUHAMMADA RRO SULU LLAH

Ertinya ;

AKU BERSAKSI DAN BERIKRAR BAHAWA TIADA TUHAN YANG LAYAK DISEMBAH MENLAINKAN ALLAH, DAN AKU BERSAKSI DAN BERIKRAR BAHAWA NABI MUHAMMAD ADALAH PESURUH ALLAH YANG TERAKHIR.

Untuk mengetahui tentang Islam (cara untuk masuk Islam) atau bertanya Soal Jawab mengenai Islam (Klik Disini)

Wallahu’alam….
HasnulHadiAhmad.Com

Comments on this entry are closed.

 • nurmisnan June 5, 2012, 6:34 pm

  Manusia yg buta tentang Islam berebut2 utk masuk Islam
  setelah mengetahui kebenarannya tetapi manusia Islam
  yang buta Islam berebut2 utk memilih neraka..(murtad)

  • Hasnul Hadi Ahmad June 5, 2012, 7:44 pm

   Hidayah Allah 1400 tahun dah termaktub dalam Al-Quran dan As-Sunnah….hanya manusia saja lalai dan leka mengejar dunia yang fana….

 • Layyin June 5, 2012, 7:47 pm

  Subhanallah….Islam agamaku…hidayah Allah, hidayah yang terindah…Allahu Akbar!!

 • Doreen Elbert June 6, 2012, 12:48 pm

  Sy juga salah seorg umat kristian katolik, sy sukar ingin masuk islam kerana keluarga sy sgt anti islam sehingga kini sy tetap juga menyimpan keinginan masuk islam tapi pa yang sy boleh lakukan hanya berdoa kpd Allah. Sy ingin lari dari rumah seperti mana keberanian beliau akan tetapi sukar untuk sy berbuat demikian, apakah sy perlu buat?

  • Hasnul Hadi Ahmad June 6, 2012, 5:27 pm

   Subhanallah….Allah memberikan hidayah Islam untuk anda…bersegeralah….apa yang boleh saya katakan…Doreen Elbert perlu berjumpa dengan ustaz2 atau jamaah2 Islam yang berdekatan ditempat anda, cuba terang kepada mereka situasi keadaan Doreen Elbert, InsyaAllah mereka akan membantu, memang menjadi tanggungjawap umat Islam tidak kiralah siapapun, wajib membantu saudara baru yang inginkan Islam (( untuk sementara waktu rahsiakan perkara ini dahulu dari pengetahuan keluarga untuk menjaga hubungan kekeluargaan dari pertelingkahan))… Allah dah bukakan pintu hidayahnya, berusahalah bersungguh2 InsyaAllah hidayah Islam itu milik anda…. @ anda hubungi di sini untuk meminta bantuan : http://www.perkim.net.my/ dan soal jawab tentang Masuk Islam http://www.perkim.net.my/ques_ans.cfm?cat=1

   Mengucaplah Dua Kalimah Shahadah

   1. ASH-HADU AN LA ILAHA ILLA LLAH

   2. WA ASH-HADU ANNA MUHAMMADA RRO SULU LLAH

   Ertinya ;

   AKU BERSAKSI DAN BERIKRAR BAHAWA TIADA TUHAN YANG LAYAK DISEMBAH MENLAINKAN ALLAH, DAN AKU BERSAKSI DAN BERIKRAR BAHAWA NABI MUHAMMAD ADALAH PESURUH ALLAH YANG TERAKHIR.

   Mengucap dua kalimah shahadah ialah pengislaman. Upacara pengislaman dibuat atau diadakan di dalam suasana yang amat berbeza daripada yang lain-lain. Mengucap dua kalimah shahadah adalah hasil seseorang yang mencari Allah S.W.T. Dengan penerimaan shahadah itu, beliau telah dapat bertemu Allah S.W.T. dan telah menjadi tetamu Allah S.W.T. Dan orang itu telah menjadi seorang Muslim, seterusnya dia akan mempelajari agama Islam dan hidup dengan cara Islam.

   Wallahu’alam….

   • Sajeesh November 20, 2012, 6:08 am

    Setuju dua duanya. Peraturan demi ketetriban dan kerapihan, juga view yang anda sebutkan. Pada dasrnya safety itu berdiri di atas kerapihan, kebersihan, ketetriban, ringkas, dan didukung disiplin yg tinggi sehingga menjadi budaya Hasilnya adalah safety

  • najib June 5, 2013, 12:02 pm

   awak hanya perlu beriktikad dalam hati dan berikrar yg tiadanya tuhan selain Allah SWT,dan nabi muhammad itu persuruh Allah.itu sahaja,sambil mengamalkan apa yg disuruh dan menidakkan apa yg dilarang dalam al quran.sunah nabi pula,awak jadikan panduan dalam aktiviti seharian awak.yakin lah,Allah akan membantu awak kerana janji Allah itu benar.selainnya terserah kepada Allah,kerana seperti mana yg disebut oleh Allah dalam Al Quran,dia mengilhamkan kepada kita 2 jalan,jalan yg lurus dan juga jalan fasik..itu lah ujian kita…

 • Tip Elak Gangguan Jin June 7, 2012, 1:35 am

  Sesungguhnya hidayah Allah akan diberikan kepada sesiapa sahaja yang dikehendaki-Nya.

  • Hasnul Hadi Ahmad June 7, 2012, 6:44 am

   Semoga kita sentiasa dibawah petunjukNya….Aminnn….

 • Bro Yusri July 25, 2012, 3:48 pm

  alhamdulillah …

 • anak Tuhan July 26, 2012, 9:22 am

  saya langsung tidak percaya dengan kesaksian ini..semuanya direka2. ataupun aliran agama kristian yg anda anuti selama ini adalah aliran yg sesat kerana mempunyai banyak Tuhan dan disembah dalam bentuk patung. bukankah Alkitab sendiri menyatakan tidak boleh membuat apalagi menyembah patung? jadi mengapa kamu mengikut perintah/undang2 gereja yg sesat? saya seorang Kristian tetapi kesaksian anda tentang Kristian disini amat terpesong dari ajaran Alkitab itu sendiri tidak seperti yg disarankan Tuhan Yesus. Dan ketahuilah kita hanya dapat memaafkan dan mengampuni kesalahan yg orang tehadap kita sebab kita jangan menyimpan dendam tetapi yang menghapuskan dosa adalah Tuhan bukan manusia. Bagi semua manusia saya ingin memberitahu bahawa agama apa pun tidak menyelamatkan, hanya Tuhan Yesus yg menyelamatkan jadi hiduplah didasari dengan Firman Tuhan bukan ajaran atau undang2 yang ditambah2 oleh manusia.

  • si bodoh July 28, 2012, 4:01 am

   Buat ncik anak tuhan..
   Ncik mengakui kalaw kristen ustad tajudin adalah kristen sesat dan karena dalam alkitab ncik menyembah satu tuhan..
   Tapi mengapa ada tuhan anak(yesus kristus) tuhan bapa(allah) dan tuhan ibu (mariam/siti mariam,ibunda yesus)
   Aku mau ber tanya nih,,sama ncik anak tuhan,
   1.kalaw yesus tuhan,,jadi tuhan allah itu siapa nya tuhan??
   2.Kalaw bunda maria itu tuhan,,kenapa bukan dia aja yang menyebarkan keristen,,kok pakai nunggu yesus lahir untuk nyebarkan agama kristen??ataw bunda maria atu bukan kristen sama sekali sampai dia meninggal??saya tidak pernah menemukan ayat alkitab membahas tentang bunda maria mengajarkan firman tuhan??jadi apakah benar di dalam kristen bunda maria juga di anggap tuhan??kalaw benar bunda maria salah satu bagian tri tunggal kristen, mangapa tidak ada ayat tentang bunda maria mengajarkan manusia tentang ajaran kristen??setau saya tuhan tidak mungkin bodoh,,
   3.Kalaw yesus anak tuhan,,berarti tuhan bisa kawin dong,,berarti tuhan juga punya nafsu terhadap manusia perempuan seperti bunda maria,,pertanyaan saya,,,mungkin kah tuhan hanya mempunyai satu anak selama jutaan tahun,,ataw yesus punya saudara ataw sawdari??kalaw tuhan bisa kawin,mungkin kah selama jutaan tahun hidup hanya punya satu anak tuhan??ataw kah tuhan bapa dan bunda maria ikut program keluarga berencana???ataw kah tuha bapa sudah di kebiri,,ataw bunda tuhan sudah monopouse?ataw bunda tuhan sudah di seterilkan??
   4.Kalaw kamu bilang keristen yang di anut ex pastur thomas laiden adalah keristen sesat karena beliau menyembah banyak tuhan dan anda menyembah satu tuhan yaitu yesus kristus,pertanyaan saya,,di alkitab injil tercantum saat yesus di salib dia berdoa kepada tuhan agar mendapat pertolongan,,kepada tuhan yang mana tuhan yesus itu ber doa??jadi siapa kah tuhan sebenar nya antara tuhan yesus kristus dan tuhan allah???yang manakah tuhan yang asli menurut anda,atau menurut kristen anda yang tidak sesat??
   Si bodoh Mohon penjelasandari ncik anak tuhan,,, ini hanya mencari kebenaran,,tidak ada unsur sara,,si bodoh cinta damai pice,,

   • kann October 18, 2012, 11:54 am

    1.kalaw yesus tuhan,,jadi tuhan allah itu siapa nya tuhan??

    –> Satu soalan, bukan ka, tuhan itu maha kuasa. Kenapa tuhan tidak bole turun ke dunia sebagai manusia biasa? Hanya kerana kita pikir tuhan tidak boleh? Kenapa tuhan tidak bole wujud sebagai penguasa dunia dan juga sebagai manusia di dunia? Hanya kerana kita pikir tuhan tidak boleh buat begitu? Adakah kita lebih berkuasa dari tuhan sehingga kita bole mengatakan apa tuhan boleh buat dan apa tuhan tidak bole buat?

    2) .Kalaw bunda maria itu tuhan,,kenapa bukan dia aja yang menyebarkan keristen?

    –> satu informasi salah yg telah diajarkan kepada Muslim, Bonda Maria bukanlah tuhan. Sy tidak pernah memikirkan Bonda Maria sebagai tuhan. Jika saya sebagai org Kristian tidak percaya bahawa bonda maria itu tuhan, bagaimana pula kamu yg bukan beragama kristian mengatakan sedemikian?

    3) Kalaw yesus anak tuhan,,berarti tuhan bisa kawin dong,?

    Lagi satu informasi yg salah. Yg herannya kamu sebagai Muslim sepatutnya tahu bagaimana Jesus dilahirkan kerana informasi ini adalah di dlm Quran. kelahiran jesus adalah dlm Surah 3. Al-i’Imran, Ayah 45-47.

    Jesus bukan dilahirkan dr hubungan suami-isteri tetapi roh kudus diturunkan ke perawan bonda maria.

    4) .Kalaw kamu bilang keristen yang di anut ex pastur thomas

    –> Sekali lagi di jelaskan, “TAJUDDIN OTHMAN ABDULLAH” adalah penipu. Ingat senang nak jadi paderi? Sangat susah terlampau banyak dugaan. Ingat senang di hantar ke vatican? Tak, kamu perlu belajar dahulu di Malaysia untuk beberapa tahun berkhidmat sebagai paderi di Malaysia, baharulah dapat ke vatican. Lagi satu tidak pernah ada lagi paderi berbangsa Suluk roman catholic di Sabah. Suluk itu bukan la bangsa Sabah malahan orang ini berkemungkinan besar adalah pendatang tanpa izin ke Malaysia…

  • arafat sniper July 28, 2012, 4:15 am

   Hai anak tuhan

 • Razid November 24, 2012, 1:22 pm

  Tuan, mohon izin untuk share artikel Tuan.

 • Hamba Allah December 6, 2012, 5:10 am

  Buat yg bernama anak Tuhan: kenapa Yesus kamu dakwah sbg Tuhan yesus?kenapa Tuhan perlu menyerupai manusia?kenapa Tuhan perlu dilahirkan?..kenapa sister memakai tudung? kenapa gambar maria pun memakai tudung?..tutup mata anda dengar kata hati yg positif..jangan difokus artikel diatas yg anda pertikaikan ini bukan soal artikel itu tapi gunakan akal yg Allah beri pada kita untuk berfikir…Allah menurunkan kitab..Taurat, zabur, Injil dan yg terakhir sekali al-Quran…sila baca artikel ini…http://jalanakhirat.wordpress.com/2012/09/10/kitab-kitab-allah-swt/
  anda pernah belajar membaca dan memahami tafsir al-Quran?..saya pernah membaca bible..dengan hanya serangkap ayat ja saya sudah boleh tahu ayat-ayat dalam bible tu adalah ayat yg direka oleh manusia…anda susah untuk terima kenyataan dan kebenaran kerana anda menolak kebenaran sebab kebenaran itu tidak berpihak kepada anda..anda menjadi sombong untuk menilai dan menerima hidayahNya….dalam al-Quran Allah tidak menyerupai makhluknya..Ketahuilah bahawa Pencipta alam tidak menyerupai sesuatu dari kalangan para makhlukNya..20 sifat-sifat Allah yang wajib kita ketahui (sila baca artikel ini) http://tokuban78.wordpress.com/2011/07/21/mari-belajar-sifat-20/ ……kenali fahami pelajari al-Quran dengan niat untuk mendapatkan hidayahNya..ALLAH berfirman yang bermaksud: “Sesiapa yang Allah kehendaki mendapat hidayah nescaya dilapangkan dadanya untuk menerima Islam dan sesiapa yang dikehendaki sesat nescaya dijadikan dadanya sempit dan sesak seolah-seolah naik ke langit. Demikianlah Allah menimpakan kehinaan kepada orang yang tidak beriman.” (Surah al-An’am, ayat 125)….tak kenal maka tak cinta..“Dialah Allah yang Menciptakan, Yang Mengadakan, Yang Membentuk Rupa, Yang memiliki nama-nama yang indah. Apa yang di langit dan di bumi bertasbih kepada-Nya. Dan Dialah Yang Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana.” (Surah Al Hasyr, ayat 24)…Wallahu’alam……

 • Hamba Allah December 6, 2012, 6:10 am

  buat si kann: dia x cakap suluk dia cakap solok..siapa kata suluk bukan bangsa sabah?..awak tak pernah belajar sejarah ke?..belajar sejarah malaysia je kat sekolah biasalah dah kena tokok tambah…awak tak tau ke bangsa bajau dan dusun pun ada dekat filipina bcoz sabah n kepulauan filipina berhampiran zaman dulu mana ada IC mana ada sekatan keluar masuk..kebanyakan bangsa suluk ne n bajau2 ne diorang lebih pada kehidupan maritim berbanding dengan bangsa kedazan dusun lebih kepada tanaman berkebun..pernah tak bangsa kedazan dusun memerintah borneo sebelum kehadiran malaysia?…….dan artikel tu kata suluk dia kata solok…

  si kann (Satu soalan, bukan ka, tuhan itu maha kuasa. Kenapa tuhan tidak bole turun ke dunia sebagai manusia biasa? Hanya kerana kita pikir tuhan tidak boleh? Kenapa tuhan tidak bole wujud sebagai penguasa dunia dan juga sebagai manusia di dunia? Hanya kerana kita pikir tuhan tidak boleh buat begitu? Adakah kita lebih berkuasa dari tuhan sehingga kita bole mengatakan apa tuhan boleh buat dan apa tuhan tidak bole buat?)

  awak ada akal gunakanla akal anda…

  firman Allah Ta’aala:

  “Tidak Aku ciptakan jin dan Manusia melainkan hanya untuk beribadah kepada-Ku.” (QS. Adz –Dzariyat: 56 )

  Dan sesungguhnya Kami telah mengutus Rasul pada setiap umat (untuk menyerukan): “Beribadalah kepada Allah (saja) dan jauhilah thaghut.” (QS. An – Nahl: 36)

  hidup ini adalah ujian Allah pada hamba-hambaNya (samada beriman kepadaNya atau sebaliknya) … dan hidup ini sementara jer x ingat mati ke..dah tau matikan..so maknanya selama kita hidup ne kita beramal ibadah padaNya untuk hari akhirat..sebab dekat akhirat nanti segala amalan dosa pahala kita akan ditimbang masuk neraka atau syurga..itu bila dah di akhirat bayangkan pula dalam alam kubur…macmana keaadaan orang yang tidak beriman dan beramal?..

  Allah turunkan nabi-nabi dan rasul-rasulNya untuk memimpin dan membing manusia….kalau nabi Isa tu Tuhan dia tak perlu pun mau jadi manusia untuk menjadi penguasa di dunia..Allah dah memang berkuasa bukan pada manusia je tapi pada setiap ciptaanNya..samada haiwan tumbuhan langit bumi planet dan setiap yg ada pada langit dan bumi..Allah lahirkan nabi Isa tanpa ayah untuk menyedarkan manusia akan kekuasaaNya….

  http://hadisku.wordpress.com/2010/10/27/tidak-aku-ciptakan-jin-dan-manusia-melainkan-hanya-untuk-beribadah/

  Berkatalah Musa dalam munajatnya dengan Allah: “Wahai Tuhanku, nampakkanlah zat-Mu kepadaku, agar aku dapat melihat-Mu”

  Allah berfirman: “Engkau tidak akan sanggup melihat-Ku, tetapi cubalah lihat bukit itu, jika ia tetap berdiri tegak di tempatnya sebagaimana sedia kala, maka nescaya engkau akan dapat melihat-Ku.” Lalu menolehlah Nabi Musa mengarahkan pandangannya kejurusan bukit yang dimaksudkan itu yang seketika itu juga dilihatnya hancur luluh masuk ke dalam perut bumi tanpa menghilangkan bekas. Maka terperanjatlah Nabi Musa, gementarlah seluruh tubuhnya dan jatuh pengsan. Setelah ia sedar kembali dari pengsannya, bertasbih dan bertahmidlah ia seraya memohon ampun kepada Allah atas kelancangannya itu dan berkata: “Maha Besarlah Engkau wahai Tuhanku, ampunilah aku dan terimalah taubatku dan aku akan menjadi orang yang pertama beriman kepada-Mu.”

  info lebih lanjut sila la baca artikel ini

  http://harmoni-my.org/arkib/kisahnabi/index.htm#page=nabimusaasbermunajatdenganallah.htm

  sebenarnya macam saya kata tak kenal maka tak cinta..ilmu Allah itu luas..carilah pohon lah hidayahNya…

  Firman Allah yang bermaksud:” “Katakanlah : kalau sekiranya lautan menjadi tinta untuk (menulis) kalimat-kalimat Tuhanku, sungguh habislah lautan itu sebelum habis (ditulis) kalimat-kalimat Tuhanku meskipun Kami datangkan lagi dengan lautan yang sebanding dengannya sebagai bantuan.” (al-Kahfi :109)

  Wallahu’alam….

 • Ajaran Sebenar January 10, 2013, 6:05 pm

  Sesungguhnya tiada paksaan dalam beragama.. kepada yang inginkan kebenaran dalam mencari Tuhan.. bukalah pintu hatimu.. biarkan kebenaran berbicara dengan sendirinya..

 • Azri Othman July 17, 2013, 7:10 am

  perkongsian yg hebat :)

 • Matisyahu August 12, 2013, 11:32 pm

  sudah dijelaskan bahawa artikel tersebut adalah palsu..mohon lihat ini
  http://ustaztajuddin.blogspot.com/

 • mijie88 August 17, 2013, 11:54 pm

  Kalau yesus itu tuhan bagaimana boleh mati, mati kerana ori sin @ kena bunuh yahudi, kalau tuhan pun boleh dibunuh oleh human kenapa tak sembah je yahudi sebab bunuh tuhan mesti power lebih dari god. Nak jadi tuhan perlu kriteria rujuk tafsir Al-Ikhlas

 • adi August 24, 2013, 9:07 am

  Alhamdulillah….
  satu info yang brmanfaat…
  smoga kita smua mndpt ptunjuk-NYA..
  Truskn usaha murni anda…
  smoga d brkati… INSYAALLAH……