free tracking
≡ Menu

Mencuci Kaabah Sempena Ramadan

Antara barang yang cepat Sold Out dan berebut rakyat marhaen beli Lihat Sini
Pembersihan Kaabah

Pembersihan Kaabah

Pembersihan Kaabah biasanya dilakukan dua kali setiap tahun, iaitu pada pertengahan bulan Sya`ban sebagai persiapan menghadapi musim Umrah pada bulan Ramadhan, dan pertengahan Dzulqa`idah sebagai persiapan menyambut jamaah haji.

Kaabah biasanya dicuci dengan air zamzam yang dicampur dengan mawar Thaif dan Anbar, Nizar As-Syaibi, putra tertua keluarga pengurus Masjidil Haram Syeikh Abdul Aziz As-Syaibi, menyebut; pencucian Kaabah merupakan tradisi yang disunnahkan namun tidak harus dilakukan pada waktu tertentu. Secara umumnya, Rasulullah pernah sekali mencuci Kaabah pada bulan Sya`ban ketika beliau kembali ke Mekkah dalam peristiwa “Fathu Mekkah”.

 • Rahsia suri rumah dapat barang murah setiap hari LIHAT SINI <<==

Sejak saat itu, pencucian Kaabah menjadi sesuatu yang disunnahkan. khususnya saat sebelum Umrah dan setelah Haji. Tujuan inilah yang paling utama untuk membersihkannya. Pada saat pencucian pun pintu Kaabah tetap tertutup. Pencucian ini tidak lebih dari sekadar membersihkan debu yang menempel di dinding Kaabah.

Oleh: hasnulhadiahmad

Video Upacara Mencuci Kaabah Sempena Menyambut Kedatangan Bulan Ramadan Al-Mubarak

Wallahu’alam….

Comments on this entry are closed.

 • hairloss June 15, 2013, 10:11 pm

  Kaabah is the best place for the Muslims

 • Kertas Paper June 23, 2013, 11:56 pm

  Tak sabar nak tunggu ramadhan datang

 • Rina July 2, 2013, 8:45 am

  Saya pengen banget punya kesempatan buat ikut mencuci kaabah agar lebih dekat dengan Allah Taala
  trims atas sharingnya :)

 • Waktu Imsak dan Berbuka Puasa 2013 July 14, 2013, 3:53 am

  Salam Ukhwah.. Marhaban Yaa Ramadhan, Trimas penulisan entri yang ilmiah. Kepada sahabat semua, Selamat menunaikan Ibadah Puasa. Semoga setiasa dirahmati Allah di bulan yang penuh Mahrifah ini. Saya mengambil kesempatan ini untuk berkongsi informasi mengenai Waktu Imsak dan Berbuka Puasa 2013 yang dikeluarkan oleh JAKIM. Setahun sudah tak terasa, Bulan Ramadhan kembali tiba. Semoga yang dilalui dan dilakukan menjadikan kebaikan di bulan suci ini.